Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofie Eriksson: Må oseriösa byggföretag darra!

Krönika: Byggbranschen

Annons

Våra gemensamma pengar finansierar allt från välfärd och utbildning till infrastruktur och trygghetssystem. Vi styr över pengarna genom representativ demokrati.

Varje år upphandlar staten, kommunerna och landstingen varor och tjänster för ungefär 600 miljarder kronor. Det motsvarar nära en femtedel av hela Sveriges BNP. För dem bygger vi fler skolor, vårdcentraler och omsorgsboenden, köper in medicin, blyertspennor och skolmat, färdtjänst och bussresor.

Det finns hindrande EU-regler som säger att alla företag inom EU:s gränser ska konkurrera på lika villkor när det kommer till upphandlingar. Det har resulterat i ett missförstånd om att lägst pris vinner alltid ska gälla. Idag yttrar det sig kanske tydligast i hur oseriösa byggföretag vinner upphandlingar genom att undergräva hela den svenska modell som byggt Sverige starkt.

Olycksplatsen vid broraset i Ludvika.

De tar in arbetare från andra EU-länder, suger ur deras kroppar på arbetskraft och betalar dem betydligt sämre löner än vad man skulle med en svensk anställd. De utländska arbetarna vågar inte gå med i facket på grund av rädsla inför att bli hemskickade utan lön. På så sätt förstör man de fackliga rättigheterna. Och i långa entreprenörskedjor gömmer man undan arbetsgivaransvar och vinstintresse.

Men inte nog med det. Dessa svinpälsar till företag skär dessutom ned på arbetsmiljön. Vi minns broraset i Ludvika. Vi minns byggnationerna vid Citybanan och Mall of Scandinavia i Stockholm. Folk dör och får skador för livet för att företag ska tjäna pengar. Ja. Så är det. Och det är utländska arbetare det handlar om. Deras liv och hälsa.

Idag kan byggföretag lämna anbud utan att ha egna anställda som kan göra jobbet. Genom att pressa priserna bortom rimlighet slirar de undan seriösa lokala företag. Du vet, dom som betalar skatt ordentligt, tar in lärlingar och vill bidra till lokalsamhället och jämställdhet.

Idag kan byggföretag lämna anbud utan att ha egna anställda som kan göra jobbet. Genom att pressa priserna bortom rimlighet slirar de undan seriösa lokala företag. Du vet, dom som betalar skatt ordentligt, tar in lärlingar och vill bidra till lokalsamhället och jämställdhet och en mer inkluderande byggbransch. Ja, de företagen konkurreras ut av de oseriösa.

Vi måste synliggöra hur det här faktiskt fungerar. De långa underentreprenörskedjorna måste kapas och åtgärder sättas in för att arbetare inte ska sugas ut hur som helst.

De entreprenörer som inte kan göra jobbet med egen personal ska inte heller vinna upphandlingen. För det kan inte vara meningen att vi gick med i EU för att ställa arbetare mot arbetare. Därför behöver systemet testas.

Vi måste kunna kräva att våra gemensamma skattepengar inte används till att dumpa löner eller gynna oseriösa företag som inte garanterar en säker arbetsmiljö för sina anställda. Juridisk osäkerhet ska inte hindra oss i att göra vad vi kan för att säkra arbetarnas rättigheter!

Därför är det happy days för varje byggnadsarbetare i Dalarna just nu. Ja. För Socialdemokraterna i Dalarna har tagit fackförbundet Byggnads i hand på att göra kraftfulla åtgärder. Krav på kollektivavtal ska gälla vid offentlig upphandling i landstinget och de kommuner där Socialdemokraterna styr.

Lägst pris ska inte vara det enda kriteriet, leverantörer med egna anställda ska premieras, avtal ska brytas om leverantören inte följer kollektivavtalet och krav ska finnas på lärlingsplatser och praktikplatser. På så sätt stärks byggbranschen långsiktigt och folk som jobbar där får förbättrade rättigheter.

Rasistpartiet Sverigedemokraterna såg förra hösten till att ett förslag som skulle realisera detta i hela landet inte blev av. De svek arbetarna och sina egna väljare. Ingen är väl egentligen förvånad. Men det är viktigt att minnas sin historia.

Handslaget mellan Socialdemokraterna och Byggnads visar tydligt vilket parti i Dalarna som gäller när det kommer till att agera i arbetarnas intresse. Arbetarrörelsen skrider till verket och tar tag i problemet vid roten. Må de oseriösa byggföretagen darra.

Mer läsning

Annons