Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundberg: Borgare i bild varenda dag

Medier och politik

Annons

"Bildt i bild varenda dag". Så löd rubriken till en nyhet i Aftonbladet en tid efter valet 1991. Det gällde en undersökning som visade att de första drygt tre månaderna efter valet dominerade den nya statsministern Carl Bildt (M) i nyhetsrapporteringen.

Det näst mest uppmärksammade partiet de månaderna var inte det stora oppositionspartiet Socialdemokraterna utan det i riksdagen nya, högerpopulistiska, främlingsfientliga Ny Demokrati. Det hade två välprofilerade partiföreträdare. Socialdemokraterna och dess ledande politiker skildrades ganska lite.

Orsaken till att Bildt, Moderaterna och den då nya borgerliga regeringen dominerade i medierna så mycket de sista månaderna 1991 var flera.

Dels var Bildtregeringen ny och hade en slags smekmånad. Dels kom den med nyheter av olika slag.

Om skildringarna av Bildtregeringen vid den tiden var positiva eller negativa är oklart. Men dess första månader fanns nog många medieskildringar av det positiva slaget. Det blev mer negativt senare med valutakrisen 1992 och dess efterverkningar.

Sveriges radios Ekot har låtit göra en undersökning om vad som dominerar i inrikespolitiska nyheter i åtta riksspridda medier i maj och juni. Sådant som det politiska spelet var centralt. Det rör sådant som tänkbara regeringsalternativ, och annat om partiernas "Vem tar vem?".

Olika sakfrågor hamnade i skymundan av den övergripande spelfrågan. Under 2015 och 2016 hade sakfrågor rörande flyktingar och integration stort utrymme i mediernas toppnyheter.

De frågorna hade i maj och juni minskat, troligen ett samspel med att invandringen minskat. Frågor som rör brott och straff hamnade högt i mediernas skildringar.

Frågor om sjukvård hamnade dock lågt i mediernas nyhetsrapportering, trots att undersökningar visar att väljarna är intresserade av det ämnet.

Av partierna fick Centerpartiet och Sverigedemokraterna stort utrymme och positiva skildringar. Det kan bero på att de har högt väljarstöd, i Centerpartiets fall har det ökat ganska snabbt.

Sverigedemokraterna har fått en mer neutral skildring i medierna i år, jämfört med att tidigare år ha skildrats mer negativt.

Av partierna fick Moderaterna och Miljöpartiet i maj och juni övervägande negativ skildring.

Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

Mest utrymme i maj och juni av partiledarna i mediernas toppnyheter fick Moderaternas Anna Kinberg Batra. Tvåa kom Stefan Löfven (S). För mars och april var det tvärt om.

Medieutrymmet i maj och juni var i hög grad negativt för Kinberg Batra och handlade om partiets minskade väljarstöd och partiledarens problem och svårigheter att ge tydliga budskap.

Men medieutrymmet i maj och juni var i hög grad negativt för Kinberg Batra och handlade om partiets minskade väljarstöd och partiledarens problem och svårigheter att ge tydliga budskap.

Tredje och fjärde mest skildrade var Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Minst skildrad var Jonas Sjöstedt (V).

Med tanke på att SD i praktiken är ett borgerligt parti, de vill ju ha borgerlig statsminister och budget, är en lämplig rubrik på detta med mediernas utförliga skildringar av Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna: Borgare i bild varenda dag.

Mer läsning

Annons