Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska kunskapens träd planteras?

Högskolan Dalarna bör inte koncentreras till Falun. Snarare bör fler enheter bildas, bland annat i Mora, och döpas om till Siljanhögskolan. Den hamnar då nära många i länet.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från App Store för iPhone eller i Google Play för Android

Annons

Tack för inbjudan den 30 december i Dala-Demokraten! Vi vill ösa på i debatten om Högskolan Dalarna.

Vi kan inte se något vinnande koncept i att samla högskolan vare sig i Falun eller Borlänge. Det leder bara till en långdragen kamp mellan de två kommunerna, som ligger i Dalarnas del av Bergslagen.

LÄS MER: Debattartikel "En avgrund mellan Falun och Borlänge"

Vi anser i stället att högskolan bör ha kvar sina enheter i Falun och Borlänge och förenas med en ny enhet i Mora. Tillsammans kan de bli mer än summan av de tre enheterna och bilda Siljanhögskolan, stödja varandra och utgöra en samlad resurs i Dalarna för forskning och utbildning. Samtidigt kan varje enhet ha en egen tydlig profil.

Lokaliseringen till de tre orterna gör det lätt för de boende i Dalarna att ha kontakt med Siljanhögskolan för att studera och forska. Närheten gör att det inte blir så stort steg att söka in på högskolan för att tillägna sig kunskaper eller delta i projekt.

Det går att nå fram till någon av de tre enheterna inom en timme med tåg eller buss från Avesta i söder, till Vansbro, Malung och Sälen i väster, Älvdalen i norr och Furudal i nordost. Många studerande kan bo hemma och studera vid sidan av sitt arbete och delta i ett livslångt lärande.

Det finns goda möjligheter att ordna studentboende på många orter i Dalarna för dem, som kommer från andra delar av Sverige eller från utlandet.

Siljanhögskolans huvudinriktning kan bli att medverka i forskning, utveckling och undervisning som syftar till att uppnå klimatmålen. Tänkbara profiler för de tre enheterna skulle kunna vara följande: 

I Borlänge finns förutsättningar att satsa på forskning och undervisning i transport- och byggnadsteknik med inriktning på hållbar utveckling.

I Falun kan Siljanhögskolan ge utbildningar och forskning med inriktning mot hälsa, kroppsvård och idrott. Högskolan kan fortsätta att ge utbildning i de stora världsspråken och de humanistiska vetenskaperna.

I Mora kan ett kunskapscentrum för vatten bildas och utvecklas. Vårt förhållande till vatten blir alltmer komplext. Det behövs kvalificerad vattenforskning, teknikutveckling och utbildning för att nå klimatmålen. Dessutom kan högre utbildning, som avser friluftsliv och hållbar turism, förläggas till Mora.

Siljanhögskolans tre enheter kan samverka med föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Förskjutningen av högskolans tyngdpunkt ger goda möjligheter till möten mellan forskare, lärare, studerande och företagare. Idéer kan växa fram och utvecklas i projekt, där Siljanhögskolan, kommuner och näringsliv deltar gemensamt.

LÄS MER: Ronny Svensson: "Högskolan Dalarna måste tänka om!"

Mer läsning

Annons