Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berra och den nyckfulla kedjan

/

Här kommer en liten berättelse från Falun, ett ungdomsminne . Från utsikten vid ett caféfönster väntade vi tåligt på att Berra hade tagit fram sin cykel och skulle passera...

Annons

Tristessen tärde på oss. Vi satt på caféet och begrundade vardagen, stirrade in i de gulnande gardinerna som rörde sig makligt, nästan stillastående i den heta luften. Som om livet trängtade, sökte efter rörelse, att det äntligen skulle hända något. Plötsligt blev vi bönhörda, larmet gick. Från utsikten vid vårt fönsterbord över huvudstråket genom den lilla orten var Berra i antågande. En herre i övre medelåldern, som kommer cyklande förbi.

LÄS OCKSÅ "Så slöjdade vi den obligatoriska tranan"

Precis utanför Caféet är det en mota, lång och krävande för en cyklist. Omedveten om sin publik passerade han här ett par gånger om dagen med sin portfölj, väl snärjd i en bläckfisk, där bak på pakethållaren. Hans cykel var aldrig i skick och det tycktes som han justerade kedjan kontinuerligt och aldrig med någon slutgiltig lösning. Kanske var det något större fel som inte kunde åtgärdas med kedjespännaren?

Som om han var medveten om riskerna cyklade han på och i uppförsbacken, som krävde stående cykling, var kraften och trycket högt och det hände ibland att han tappade kedjan. Detta var ju själva spänningen och underhållningen där vid fönsterbordet. Det som kunde hända hade hänt tidigare.

Larmet gick och nu var han på väg. Vi följde andäktigt färden och precis utanför caféfönstret reser han sig, trycker på och det släpper i tramporna. Berra far med stor kraft med sin gren ner i cykelramen. Går av cykeln, grimaserar och försöker maskera sina smärtor. Vi följer allt mycket nogsamt och ser hur han blänger på sin cykel och verkar utstöta haranger av okvädesord. Så försvinner han sakta från vår vy i fönstret. Föreställningen är över....

LÄS OCKSÅ "Utan strumpor"

Mer läsning

Annons