Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är fascinerad av volymen som betong erbjuder"

Helen Strand skapar konst i betong, keramik och akryl. Drivkraften att utvecklas kännetecknar hennes skapande, liksom nyfikenheten på vart konsten kan ta henne. På lördag är hon en av konstnärerna som ställer ut i Konst vid Rättviken.

Annons

Redan på uppfarten till Helen Strands hus syns det att det bor en konstnär i huset. Ett ansikte med slutna ögon och en hand skymtar fram ovan gruset intill postlådan. En kvinnogestalt liggande på sidan, som om hon sover, halvt nedsjunken i jorden omgärdad av marktäckare. Skulpturer bland blommorna. Helen skapar konst för trädgård och rum.

En liggande kvinnogestalt, halvt nedsjunken i jorden. Den är gjord i tufu, ett lättare material som består av en blandning av cement och torv. Helen har penslat den med filmjölk för att få mossa att växa på den.

Vid ytan. Ett av konstverken i Helen Strands trädgård.

– Jag har alltid skapat, säger Helen när jag ber henne berätta om sitt skapande. Former och färger har alltid intresserat mig. Vilka uttryck ett material kan få, hur det ändrar form. Fallande tyg, till exempel, fascinerar mig och har alltid gjort.

En tillåtande inställning från föräldrarna gav tidigt utrymme för kreativitet. Dörren till pappas verkstad med alla hans verktyg stod öppen och tillsammans med sin syster prydde hon lekrummets tak med pappersblommor, fritt hängande i snören i olika längder. Sedan blev det små hus av tändsticksaskar och en mekanisk sparbössa. Den skulle följas av flera.

- Fallande tyg fascinerar mig och har alltid gjort, säger Helen Strand.

Numera består konstnärskapet av ett handfast skapande i betong, keramik och akryl. Många av hennes skulpturer är gjutna i betong i olika former och motiv. Det är stora och små verk, de flesta hållbara för väder och vind och därför möjliga att placera utomhus.

–Jag är fascinerad av volymen som betong erbjuder, säger hon. Man kommer upp i storlek med en gång.

Blå konst från den blå perioden. Titel: Form - Blå.

Helen visar runt i det rymliga hemmet som domineras av konst. De står i fönstren, hänger på väggen och svävar från taket. Det är ansikten, fria former, figurer och avgjutningar. Det mesta är hennes egen men på väggarna finns också andras tavlor. Många dalakonstnärer finns representerade och motiven, liksom färgerna, skiftar. Konstintresset är stort. Helen har själv ställt ut ett flertal gånger och åker gärna på vernissager, utställningar och konstresor. Hon sitter också med i styrelsen för Borlänge Konstförening och är ordförande i SSAB:s konstförening.

Fritt fall. Ett konstverk i betong som svävar i taket.

Drivkraften att utvecklas och gå vidare kännetecknar hennes skapande, liksom nyfikenheten på vart konsten kan ta henne. Men också enskilda färger har varit av betydelse, berättar hon under rundvandringen i huset. Likt Picasso, en av förebilderna, har hon haft perioder där en färg dominerat skapandet. Den blå perioden och den vita perioden har följts av den svarta. Det är den hon är i nu och många av verken målas svarta med en röd ton:

–Den engelska färgsättningen, svart och röd, är en inspiration. Den är så häftig.

Skulptur - ansikte, målad keramik.

Tyg och illusionen av tyg är ett återkommande tema i hennes konst. Den finns i målningar, på skulpturer och i den knutna näven, också den återkommande, inte minst i det stora verket Lampedusa. Det är ett 2, 7 meter långt och 1,3 meter brett verk i form av en båt och med tio knutna nävar som sticker upp ur den sandfyllda durken. Verket fanns med i senaste utställningen av Dala Konst 2016 på Dalarnas museum och idén kom till 2013 när en av de första flyktingbåtarna kantrade på Medelhavet.

–När jag hörde om det tänkte jag; vad håller vi på med?

Lampedusa är 2, 7 meter långt och ställdes ut på Dala Konst 2016.

Det är ofta så Helen Strand inspireras och konsten blir ibland ett ställningstagande. Samhällsdebatten engagerar. Helen tar del av den, lyssnar, funderar och påverkas av det som diskuteras i det offentliga rummet. Det i sin tur väcker idéer till det som sedan blir konstverk. Hon antecknar och skissar i en särskild idébok som hon sedan förmedlar till objekt.

- Det är ränteavdraget jag vill symbolisera men den här är kanske lite för politiskt laddad för en del, säger Helen. Konstverket kom till efter att hon lyssnat på radioprogrammet Kaliber. Det rättvisa ränteavdraget, heter konstverket.

–Vissa saker fastnar, berättar hon. Som miljöfrågor och Donald Trump. Båten på Medelhavet och ränteavdraget. Jag får idéer hela tiden.

Så var det med "Världens ledare". Det är ett av tre konstverk som hon ställer ut i Konst vid Rättviken nu på lördag. Den kom till efter valet i USA och syftar till talesättet om att folk röstar fram världens ledare med fötterna.

Helen Strand med konstverket

De närmaste planerna, förutom utställningen i Rättvik, är ett iordningsställande av en verkstad. Sedan tidigare har Helen två ateljéer, en i huset och en på Pransesgården där hon är en del av konstnärsgruppen Ateljé Borlänge. Tidigare har hon arbetat mycket i trä och hon har en svarv stående i det som snart ska bli verkstad. Där finns också den svets som hon önskade sig i 50-årspresent. Inspirationen och idéerna verkar inte sina.

–Jag vill hålla på mer med metall och tänkte testa på stål nu, säger hon och berättar att hon anmält sig till en kurs i plasmaskärning.

Även om mycket av det Helen skapar är av betong är keramik hennes grunduttryck, säger hon. Keramik har hon hållit på med sedan 20-årsåldern och hon är ofta på Wallingården där det finns tillgång till brännugn. Och det syns att den ligger henne varmt om hjärtat för den dyker upp på flera platser runtom i huset.

Gumma. Målad keramik.

Muffin, figuren som vilar på fönsterbrädet, är gjord i keramik.

Målandet började Helen med när hon letade efter tavlor i mörkbruna toner som skulle passa in i hennes sovrum. När hon inte hittade några hon tyckte om, målade hon dem själv.

Handlingskraften har alltid funnits där. Helen Strand är lösningsorienterad och räds inte att konstruera. Köket i huset har hon byggt själv och hon har höjt den öppna spisen i vardagsrummet när hon tyckte den var för låg.

–Det är bättre att fixa själv. Då får man det som man vill ha det, ler hon.

Drivkraften att utvecklas och gå vidare kännetecknar Helen Strands skapande, liksom nyfikenheten på vart konsten kan ta henne.

Lena de Veen

Helen Strand.

Namn: Helen Strand

Bor: Borlänge

Yrke: Maskiningenjör/projektledare på SSAB

Familj: Man och två barn

Intressen: Konst, konstresor, smide, träning

Aktuell: Ställer ut i Konst vid Rättviken

Mer läsning

Annons